top of page

Výstava Pokoje

Dovolujeme si vás pozvat na výstavu "Magické působení", která je součástí ateliérů vysokých uměleckých škol v Praze. Jedná se o druhý ročník výstavy s názvem POKOJE II. Vernisáž výstavy je 2. 5. 2014 od 17.00 v ulici Cihelná 4, Praha 1. Výstava potrvá do 11. 5. 2014

Výstavní projekt Magické působení, je součástí přehlídky mladého umění POKOJE II. Jedná se o prezentaci ateliérů uměleckých škol z celé České republiky, jakými jsou VŠUP a AVU Praha, VUT Brno, ZČU Plzeň, UJEP Ústí nad Labem, OU Ostrava, TU Liberec, UTB Zlín a Scholastika.

Koncepce projektu POKOJE, je zaměřena především na prezentaci studentských projektů a současných trendů mladého umění. Naším záměrem bylo reflektovat aktuální dění a vytvořit pro konkrétní prostor vlastní kurátorský projekt, který by vytvořil konfrontaci a diskusi tvůrčích myšlenek zúčastněných ateliérů.

Magické působení je site-specific instalace, vycházející z trvalého napětí ve skle. To způsobuje jiné optické vlastnosti skla. Vzniká tak dvojlom, který je přímo úměrný vnitřnímu napětí. Pokud se vnitřní napětí ve skle zvýší, praskne nebo se roztříští na střepy. Tohoto jevu využívá metoda zvaná polarimetrie ke stanovení vnitřního napětí a jeho rozložení ve skleněných výrobcích a ke kontrole jejich kvality.

Pomocí této polarimetrie, budujeme plastiku, která je ve středu místnosti. Je to totem, který je sestaven ze zásadních prací ateliéru Design skla. Prostřednictvím materiálu a technologie modelujeme obraz trvalého napětí. To vytváří zářivé barevné spektrum. Vzniká tak astrální modla, která září svou aurální podstatou.

Naším cílem je aplikovat technologický postup, který se využívá pouze při laboratorních zkouškách do uměleckého výstupu. Využít vnitřního napětí skla, které se v praxi vyhodnocuje jako chyba materiálu a způsobuje jeho praskání. Oživovat statické skleněné objekty, které pomocí polarizace září svou aurou.

Projekt „Magické působení“ se snaží udržet kontinuitu sklářské tvorby se současným uměním. Vytváří otevřenou platformu pro aplikaci současných technologií na sklo.

Vystavující: Matyáš Hruška, Jiří Liška, Ivana Zuskinová

Místo konání: Cihelná ulice 4, Praha1

Vernisáž výstavy: pátek 2. 5. 2014 v 19.00 hodin Termín konání: : 2.-11. 5. 2014 Otevřeno: pondělí až pátek 14.00–22.00

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page