top of page

Designblok14

​Ateliér Design skla UTB ve Zlíně si pro letošní Designblok 14 připravil instalaci pod názvem “Magické Působení”. Jedná se o multimediální instalaci, propojující současné vizuální umění s prvky konceptuálního designu.

Autorkami celé koncepce jsou studentky Helena Ťapajnová a Ivana Zuskinová. Základním leitmotivem instalace jsou naše smysly, jako je čich, zrak a hmat. Ty jsou vzájemně propojeny duhovým spektrem, které vychází z vnitřního napětí skla. To ovlivňuje jeho kvalitu a take způsobuje prasknutí. Pouhým okem však není vidět, musíte použít princip polarimetrie.

Vizualita napětí / duhové spektrum, se odráží ve všech částech instalace. Jeho další forma je v podobě extrahovaných vůní v malých flakonech. Zrcadla vytváří odraz jinak okem neviditelného spektra a bublifuk vysvobozuje vězněnou vůni v bublinách do prostoru. Instalace má v divákovi vyvolat pocity snění. Základními tvarovými elementy jednotlivých produktů jsou kruh, trojúhelník a křivka. Ty jsou stavebními pilíři celé instalace.

Helena Ťapajnová, je autorkou objektů, malých stolních souborů a instalací, které pracují především se sklem. To však kombinuje s dalšími materiály jako je porcelán, dřevo nebo olovo. Její autorský projev je založený na interpretaci dekorativních plastik bytové kultury 70 a 80 let 20 století a ready made vycházející z kutilství. Ve svých velkoformátových kresbách reflektuje industriální prostředí Zlína. Zejména areal Svitu, který nás zcela jednoznačně fascinuje.

Soubor porcelánových plastik kombinovaných s foukaným nebo plochým sklem, se kompozičně opírá o příběhy, které Helena jako dítě zažila.

Její nejnovější práce Dcera svojho otca reflektuje kutilství otce. Helena vyrábí skleníky pomocí Tiffanny techniky. Ta jí umožňuje vytvářet miniaturu architektury zahradních domků a přístavků. Jsou vždy obohaceny keramickými květinami, nebo technickým sklem s dýmem, malovaným portrétem. Takové objekty jsou instalovány do pozoruhodných kompozic, které vycházejí ze zlepšováků jejího otce, jako je vytápění skleníku pomocí trubky, která ale musí být tak vysoko aby pod ní projel traktor apod.

Ivana Zuskinová

Sklo nehraje u autorky Ivany Zuskinové hlavní roli. Je to více méně vyjadřovací materiál, prostřednictvím kterého poukazuje na témata genderu. Charakteristickým prvkem Zuskinové je kombinace současných technologií, které aplikuje na materiály jako je latex, kůže, plast, sklo a současně těmto trojrozměrným objektům vytváří vizuální kompozice ve formátu gif. Propojení designu a volného umění je zcela zásadní.

Práce Vůně jako identita reflektuje vzpomínky prostřednictvím smylů. Ivana během několika měsíců mapuje svoje dětsví pomocí předmětů, ze kterých extrahuje vůně. Pro ně následně vytváří nádoby ve formě šperku. K této práci vznikl současně internetový blog morska panda, kde je možné nahrávat kresby této fiktivní bytosti. Její název vznikl z dětského omylu. Ivana tyto kresby od nejrůznějších osob z celého světa převádí do trojrozměrných šperků.

Každá práce Ivany Zuskinové obsahuje bohatý obrazový materiál a hlavně příběh, kterým je dílo opředené. Důkladné cílové skupiny, je pak završeno internetovým resumé na jejím blogu.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page